Examen på fredag

Innebär högtryck i list-skrivar-fabriken:


Sista

Sista dagen i sjuksköterskeskolan idag.
En sista liten uppgift.
Sedan är vi klara.
Flygfärdiga, som någon kallade det.

En sista liten uppgift, som kanske är bland de svårare jag har mött under de tre åren.
Att opponera på någon annans uppsats.
En uppsats så dålig att den, i min mening, aldrig borde ha blivit aktuell för opponering.

Att säga till någon att de har gjort ett dåligt arbete.
Utan att säga att de har gjort ett dåligt arbete.
Svårt. Nervöst.

Landa

Jag kan inte påstå att det är speciellt roligt att komma hem
Trots att det är examensvecka
Jag längtar till Hanoi
Och jag längtar till Pite

Men jag tragglar på
För vad annat kan jag göra?

Jag lagar mat och handlar
Bokar in träff med min kosmos kompis
Bockar av sakerna på listan

I väntan på att livet ska ta fart igen.

Tillbaka i i-landet

Är det något som skickar kalla kårar nedför min ryggrad så är det engelska uttryck översatta till svenska.

"Det är ett tufft jobb, men någon måste göra det" hördes nyss från tvn.

Huga.

Poor little rich girl

När jag umgås med mitt ex idag och vi har sådär roligt som bara vi kan ha och han är sådär fin som bara han kan vara, knyter det sig i magen.

Jag tänker på den där kvällen nere vid sjön för några dagar sedan, då Huong bad mig berätta om Tommy. Jag berättade precis som det var; att han är världens finaste människa och aldrig varit dum mot mig och att jag fortfarande älskar honom men att jag efter fyra år inte visste om jag var kär i honom längre. Att han ibland är för snäll för sitt eget bästa och att han älskade mig för mycket.

För en gångs skull blir Huong alldeles tyst och det är som att luften har gått ur henne. Sån här har jag aldrig sett henne förut och jag försöker förtvivlat ta tillbaka det jag har sagt och återställa stämningen. Jag försöker förklara mig men det enda hon säger är: "I don't understand why you say goodbye to a person like that" och sedan går vi, alldeles tysta, hem hand-i-hand.

Aldrig, inte när jag kommer hem med uppsydda klänningar eller när jag betalar vad som för dem är en halv månadslön för massage eller sitter vid min blanka laptop medan de försöker manövrera en dator av årgång 1997 ungefär, har jag känt mig så västerländskt bortskämd.

When in Rome...

Exet är över på lunch och efterföljande kaffe med dopp. Äkta vietnameskaffe genom franskt droppfilter och med kondenserad mjölk. Han frågar om han ska ställa in mjölken i kylen eller hur länge den håller sig. Jag hinner kanske dricka en kopp med Arvid imorgon sedan får jag nog slänga den, svarar jag.

Jag ska ju ändå vara borta i några dagar och inte håller den sig i kylen, tänker jag, samtidigt som jag ser framför mig burken med kondenserad mjölk som står på diskbänken i köket i Hanoi i flera dagar. I värmen och fuktigheten. Som jag aldrig blivit sjuk av när jag fått i mitt te.

Ett annat slags hem

Det här är inte att komma hem tänker jag när jag släpar min tunga väska från Olivedalsgatan till Risåsgatan, trött efter inte bara 15 timmars flygning och fem timmars tågresa utan även två spårvagnsresor och en bussresa för en sträcka som en dag då inte 50 000 hurtbullar ska kuta staden runt tar tio minuter med tvåans spårvagn.

Var är brorsorna som sitter ute på trottoaren och röker och välkomnar mig med tobakssvarta leenden? Var är mina systrar som tar mig under armen, smeker mitt hår och frågar var jag har varit? Var är springpojkarna på ölbarerna som ropar efter mig med skrattretande uttal av mitt namn, eftersom det är så Tuan har lärt dem? Var är min vietmamma som frågar om jag vill ha något att dricka?

Jag bestämmer mig för att när jag lämnat av väskan på rummet (bara det att jag instinktivt kallar det för rummet, alltså) kickstarta igång rismagen med en av de där pizzorna längre ner på gatan som jag trånat efter sedan jag flyttade in. Som plåster på såren.

Slutkörd i rygg, armar och huvud och efter vad som känns som sju svåra år når jag äntligen fram till dörren och hinner bli lite irriterad på att min blomvattnare endast låst ena låset innan han avväpnar mig med en tänd lampa vid fåtöljen, två lördagsgodisskålar på köksbordet och ett lejon på sängen. En fin handskriven lapp med bl.a. ett förslag om att jag ska unna mig en av de där pizzorna som jag har tjatat om.

En varm känsla sprider sig i kroppen. Det är ett annat slags välkomnande. Det är godisskålar i lägenheten och det är sms och telefonsamtal på tåget. Det är människor som är glada att jag är tillbaka även här.

Epilog

Noi Bai.

Jag har inte orkat dagboka sedan jag fick reda på att Giap, den broder jag minst trodde skulle kunna slå sin kvinna, köper prostituerade. Giap var lite av mitt hopp för de kommande generationernas vietnamesiska kvinnor. Så visar han sig vara en skit han också. Mitt mod sjönk med honom.

 

Jag har fått reda på mer än jag hade önskat om Vietnam på denna resan. Jag känner mig tyngd på många sätt. Och inser min blåögdhet. Eftersom jag aldrig blivit rånad, lurad eller av med någonting alls under alla mina resor har jag, något självgott, ansett mig vara en smart resenär som ser igenom bluffar och inte går att lura så lätt. Jag förstår nu att jag är väldigt blåögd i min tro på människorna ikring mig. Jag vill inte se det onda hos människor, bara det goda.

 

Jag vill inte se den misshandlande sidan av Binh, jag vill se honom krama om och leka med sina barn. Jag vill inte höra honom be om ursäkt till sin familj för att han spöade upp sin kvinna inför hela byn förra gången han var på besök.

 

Jag vill se Giaps glada ögon och leende och höra hans alldeles säregna sätt att säga "Excuse me". Jag vill inte tänka mig honom betala för att använda någon annans kropp för sin egna njutning, hur nu ågot sådant kan vara en njutning. Jag vill tro honom när han säger att han är en bra människa och att han aldrig skulle göra något sådant, men samtidigt ser jag ingen anledning till att mina systrar skulle ljuga för mig.

 

Å andra sidan är Vietnam, framförallt annat, en ständig kamp om vem man ska tro på. Ska jag tro på Huong när hon onyanserat kastar agg över sin man? Eller ska jag tro Nga, som visar en annan sida av problemet? Ska jag tro det Giap säger om Tuan eller det Tuan säger om Giap? Alla har de sina anledningar att ha olika versioner. De vill vinna sympatier. De vill inte vanära sin chef. De vill inte att jag ska veta sanningen.

 

Min ena hand, som lekt med vietnameshår hela förmiddagen, luktar Vietnam. Jag snusar på den och drömmer mig tillbaka, fastän jag ännu inte åkt. I min andra hand har jag Leppe, som luktar Sverige. Jag snusar på honom och han luktar gott han med. Vet inte vilket ben jag ska stå på. Och jag behöver inte bestämma mig än.

 

Jag är glad för att ha lärt mig så mycket mer om Vietnam, men det har gjort mina känslor för landet mer tvetydiga. Mer än någonsin hatar jag det samtidigt som jag älskar det. Igår kväll var jag mer än redo att åka hem. Idag vill jag stanna. Så pendlar det. Jag hatar de kvinnomisshandlande männen, jag älskar att flörta med de mörkögda männen. Jag älskar att det alltid är folk ute på gatorna, ibland hatar jag att behöva traska runt bland soporna i gatrännan.

 

Att lämna min lillasyster är det värsta av allt. Om jag får reda på något ont om henne så går min värld sönder. Hon är bland de finaste människor jag vet, mitt goda hjärta på en piedestal. Det verkar ju dock som att de vietnamesiska kvinnorna har fått all moral som männen saknar, så att något ont om henne skulle nå mitt medvetande finner jag otroligt.

 

Vi gråter båda två när vi skiljs åt, trots att vi sa att vi inte skulle. Men det gör så otroligt ont i hjärtat att inte veta när vi kommer att ses igen.

 

 

Hanoi - Kuala Lumpur

Ingen gråt när vi lyfter över risfälten den här gången. Tur var väl det, för jag hade ju ändå ingen Madde som kunde trösta mig. Det känns okej att åka. Det har varit intensiva veckor och jag känner mig trött på många sätt. Skulle, som vanligt, behöva en semester efter semestern. Några veckor att tänka över allt jag upplevt. Men det hinns inte med, det är opponering och examen och nytt jobb och det är nog för det bästa. Att ta det pö om pö.

 

Jag är ledsen att lämna min syster och även resten av familjen, men jag känner ro i kroppen den här gången. Nu vet jag att det går att komma tillbaka. Om jag vill och om jag orkar, så är Hanoi inte längre än ett dygns resa bort.

 

Känner mig nöjd med att jag åkte. Att det var väl investerade sju tusen kronor för min sinnesfrid. Det finns förstås alltid fler saker man hade velat göra och mer man hade kunnat uträtta, men i stort har jag fått det jag kom för. En till tugga av Hanoi och Vietnam.

 

Stundtals har den smakat beskt som det gröna teet man blir serverad när man kommer på besök i landet. Men stundtals smakade den lika sött som min nya favoritfrukt som ser ut som en slät passionsfrukt med en vitlök i sig och på vietnamesiska heter nåt liknande [maan kå:t].

 

Jag kommer att sakna att ligga tätt omslingrad på sängen med lillasyster, smeka hennes mjuka hår och drömma om framtiden tillsammans. En framtid i Sverige, med män som inte slår oss. Eller en framtid i Hanoi i delad lägenhet; hon som student och jag som sjuksköterska.

 

Jag kommer att sakna att gå ner till sjön med mina flickor, alla hand i hand och på en bred rad i den täta trafiken. Skratta och prata om pojkar.

 

Jag kommer inte att sakna att känna mig utanför när de pratar vietnamesiska om mig utan att vilja förklara vad de säger. Jag kommer inte att sakna dålig stämning på hotellet och att på helspänn lyssna till Binh och Huongs bråk, beredd att rusa ner om han tar till våld. Jag kommer inte att sakna att försöka tolka dubbla signaler och kulturkrockar.

 

Kuala Lumpur.

Det är först när jag återvänder till KLIA som jag inser att jag förändrats under de här tio dagarna. Att jag faktiskt har hunnit lära mig mycket fastän jag bara var där en ganska kort stund. Inte bara har jag lyckats lära mig flera gånger mer vietnamesiska än förra gången, men om vietnamesisk kultur och, för att dra till med en riktig reseklyscha; mig själv.

 

Jag förstår nu att det inte har varit någon "vanlig" semesterresa, utan lika mycket en resa inom mig själv. Jag trodde själv inte att tio dagar hit eller dit skulle kunna påverka mig så mycket, men när jag ser samma Starbucks som förra gången jag var här känner jag att något är annorlunda. Jag är annorlunda. Kan inte riktigt sätta fingret på vad än, men något är det.

 

Min hand har, efter flera handtvättar, tappat sin doft av det söta, vaniljdoftande från Nga och billig herrparfym från Tuan. Det är okej. Som Nga skrev i ett sms när jag var på väg till flygplatsen: "very far from VNAM to SWEDEN but in my heart you are always near, my sister." Jag känner inte samma panikartade sorg och saknad efter dem den här gången, för jag vet nu att vi alltid kommer att hålla kontakten.

 

När klockan närmar sig sju, vietnamesisk tid, slår jag mig ner på O´Briens för att äta en macka. Tar en med extra mycket ost och när jag ska till att ta första tuggan tänker jag: åh vad gott det ska bli med ost. Det är det inte. Någonting smakar beskt och det känns processat och här är en tanke jag aldrig trodde att jag skulle tänka: jag saknar min risskål. Jag saknar färska, krispiga grönsaker. Jag saknar min vietfamilj vid middagsbordet och undrar om de har hunnit samla ihop alla ännu.

 

Bakom mig på planet hit satt en dansk familj med tre ungar som stojjade, skrek och grinade mest hela tiden. Fastän jag försökte mitt bästa för att inte störa mig på dem; för de är ju bara barn och deras föräldrar är ju bara föräldrar och de vill ju inget illa trots att mamman pratar med sin stolsgranne med flera gånger för hög ljudvolym kan jag inte hjälpa att bli lite less när ungen ömsom sparkar mig i ryggen och ömsom rycker i mitt ryggstöd och inte slutar hur mycket hans pappa än tjatar på honom.

 

Mina tankar går till Phuong Anh, som jag träffade ute på landet hos sina farföräldrar igår, och hur många storlekar hon krympte när hennes farfar röt åt henne för att hon lekte med risskålarna innan vi hade börjat äta. Hur hon ryggade tillbaka och tappade sin gnista i ögonen. Gick och gömde sig i ett hörn och grät. Att hon får annat än hårda ord mot sig när vi inte är där var nog inte en långsökt tanke. Vet inte vad jag ska tänka. En gyllene medelväg?


Dag 10.

När allt funkar och alla är glada är det underbart att bo så tätt inpå varandra. När det blir trubbel, blir det jobbigt.

 

Binh är ledsen. Hela hans aura lyser av ledsenhet och han sitter i mörkret i timmar och pratar i telefon med Huong, som är i Sa Pa. Jag kommer aldrig någonsin att försvara hustrumisshandel, men jag kan förstå att Huong kan vara svår att leva med ibland. Svår att kommunicera med i all sin uppvarvning.

 

Lillasyster Nga är också ledsen ikväll, trots att hon tidigare varit så glad för universitetsprovet. Hon vill inte säga varför, säger att det är huvudvärk, men jag känner igen slokande axlar och en purken underläpp.

 

Jag blir ledsen när jag inte förstår mig på dem och inte känner mig delaktig i deras gemenskap. När jag märker att de tycker att jag ställer för många frågor.

 

Jag ringer Giap, som alltid är glad. Inte heller han kan pigga upp mig. Han är så långt borta nu. 300 km är längre i Vietnam än i Sverige.

 

Så jag tar till mina filmer på datorn.


Dag 8. Kampen fortsätter.

Det var regnigt på Ngocs countryside. Vi käkade nudelsoppa gjort på kräftspad till frukost. Jag är så fruktansvärt imponerad över alla konstigheter jag sätter i mig i detta landet. Inte för att kräftor är så konstigt, men det är ju sådant jag blankvägrar att äta hemma. Jag, Ngoc och brorsan sitter och tittar ut i regnet och pratar om världen. Brorsan berättar att han vill åka till Kalifornien för att hälsa på sin kusin i sommar men att han har svårt att få ett visum. Han undrar om det var några svårigheter för mig när jag åkte till USA och skamsen måste jag erkänna att det aldrig varit något problem att få visum till något land. Vi har det så mycket lättare än dem på många sätt. För de lyckligt lottade som på ett eller annat sätt har pengar nog att kunna åka utomlands faller det på ett sketet visum.


När regnet lättar lite tar brorsan med mig på moppen för att visa sin by. När jag får sitta nära, hålla om och sniffa på godluktande pojknacke medan håret och hjälmen, som alltid är litet för stor, blåser i fartvinden är det lätt att förstå varför jag älskar Vietnam.


Återigen vill jag inte se, vill jag inte förstå. Hur kan denna söta kille med snälla ögon som verkar vara så öm med både sin syster och sin mamma, är så upplyst om hur saker och ting och till och med diskar efter maten förvandlas till en som slår? Inte kan väl hans pappa, som är cirka en tvärhand hög och ett tvärfinger bred ens lyfta en hand mot mamman som är både yngre, större och starkare än pappan? Eller kanske just därför? Inte skulle väl denna stolta, vackra kvinna kunna finna sig i ett våldsamt förhållande? Det kan inte vara sant. Jag kan inte tycka så bra om människor, karlar, som slår.


På landet får jag höra både det ena och det andra som jag aldrig hört förr. Att jag har vackra läppar, att jag skulle kunna gifta mig med en restaurangägares son som är polis i Ho Chi Minh City, men det som tar priset är nog att jag ser rysk ut.


Innan vi återvänder till staden tar jag och Ngoc en tupplur. Hon berättar att hon saknar Sverige så mycket när hon sover bredvid mig, för jag har "samma parfym" som Sverige. Själv tycker jag att jag är lite halvsvettig, men hon säger att det luktar gott. Och precis som det gjorde i hennes lägenhet i Lund och på sjukhuset. Är det inte lustigt? Att jag har en Vietnam-doft som jag älskar och hon har en Sverige-parfym.


Jag återvänder till sjukhuset. Det känns bra att gå in i den mörka långa korridoren igen. I väntan på hissen är det samma oblyga stirrande på den udda blonda tjejen, vilket jag inte störs av. Det jag däremot störs av är den där gnistan av hopp som jag ibland ser i föräldrarnas ögon. Hopp om att det är just den där blonda tjejen som kan rädda deras sjuka barn. Maktlöshet är vad jag känner. "Rädda varenda unge" ekar i mitt huvud.


Seriöst nu. Hur många av er kan på rak arm säga vem som är längst av mig och Madde? Jag återvänder till onkologavdelningen och Ngoc frågar sina kollegor om de minns mig. Jo, det gör de, men var är den där längre tjejen? Oerhört roande. I Sverige är vi bara två pygméer som knallar omkring, i Vietnam är Madde "den längre tjejen".


Det känns helt okej att vara tillbaka och jag låter det kännas så. Jag vet att det är för att jag inte har sjukhuskläder på mig vilket gör att jag inte kan gå in i rummen och se allt det hemska, men så får det vara. Jag måste inte plåga mig till max jämt och ständigt. Måste inte vältra mig i misären. Jag nöjer mig med att se glada barn kuta omkirng i korridoren och kika blygt på den konstiga vita tjejen.


På väg ut passerar jag innergården som de höll på att plattsätta häromsistone. Nu är några lekställningar och rutschkanor på plats. Synd bara att de är inom lås och bom.


På kvällen går jag och lillasyster Hien på kvällsmarknaden. Jag köper nio par plastörhängen som säkert kommer att kejka inom några användningar, men det är ganska kul att pruta och de kostar nästan inga pengar alls. Hiens pojkvän ansluter och briljerar med en mycket bra engelska. Jag försöker utröna så mycket om deras förhållande som jag bara kan. Hur träffades de, hur ofta ses de nu, kan de kyssa varandra offentligt, var umgås de? Han verkar vara ännu en av dessa smarta, upplysta vietnamesiska killar som jag så gärna vill tro är bra människor. Sedan berättar han att Hien vill göra slut. Hon vill bo närmare sin familj och han har sin familj i Hanoi. Det är inte tu tal om att de skulle kunna bo ute på landet när hans familj finns i staden. Jag retas med honom och säger att en så ung och intelligent kille som han borde väl förstå att det där är trams. Han vill inte lyssna på det örat. Jag suckar.





Dag 7.

Ibland undrar jag om det inte är lättare att vara vietnames ändå. Jag fattar att de inte har allt av det vi västerlänningar kallar förnödenheter och jag inser att de jobbar som tokar. De lever hårda liv. De blir slagna av sina män, de kan inte gifta sig med flickan de älskar för att de inte har tillräckligt med pengar, eller för att deras stjärntecken inte matchar. De lever i dålig luft eller på litet mat.

Men ändå. Tänk att få slippa det där dåliga samvetet av att ha ”lyckan” att vara född i västerlandet. Att slippa känna skuld för att jag, den svenska studenten, kan låta dem massera mig i två timmar. Att jag kan äta en middag som kostar lika mycket som lillasyster Ngas månadsavgift till universitetet, om hon kommer in. Att jag, som ”underbetald” sjuksköterska, tjänar mer på en månad än de gör på flera år.

Självklart betalar jag åtminstone hälften av ölen och taxiresorna när jag går ut med Giap. Självklart kommer jag att hjälpa Nga med universitetsavgifterna om jag hittar ett bra sätt att transportera pengar på. Men ändå kommer det aldrig att vara nog. Jag vill vara deras jämlike. Och det blir jag aldrig.

En västerländsk man erbjöd mig häromkvällen ett jobb som engelsklärare för universitetsstudenter. Han försökte värva mig bland annat genom att skryta om de korta arbetstiderna och den höga lönen, runt 2000 dollar per månad tror jag det var. Han försökte få mig att förstå vilket lyxliv man kan leva med den sortens pengar på fickan i Hanoi. Jag blev mest äcklad av honom. Inte bara för att jag inbillade mig att han hade ett snedvridet intresse för mina småsystrar och att han med en konstig ton antydde att studenterna skulle uppskatta mig i och med mitt utseende eftersom där bara var manliga lärare för tillfället.

Hur skulle jag kunna se mina systrar och bröder i ögonen med en sådan lön i deras land? När de frågar mig hur mycket jag tjänar hemma i Sverige svarar jag sanningsenligt men med stor skam. Då kan jag åtminstone motivera det med att det är så pass mycket dyrare att leva och bo i Sverige. Hur skulla jag kunna motivera en sådan lön i deras land? Med mitt blonda hår?

På eftermiddagen sitter jag bakom syster Ngoc på moppen genom vad jag låtsas är fredagseftermiddagstrafik men egentligen vet inte alls är någon rusningstrafik. Nåväl, rusningstrafik ellr inte, så andas jag i alla fall i mig hiskeliga mängder grus, damm och avgaser. Det är då jag hittar en förklaring till att jag trivs så bra i Hanoi. Man blir ju hög av all kolmonoxid. Går omkring i ett ständigt rus.

Återigen möts jag av sann vietnamesisk värme och gästfrihet. Två vietnamesföräldrar som ingen engelska kan men ler med hela sina auror ändå och proppar i mig banan efter banan efter mango efter jello efter päron efter persika, ja ni fattar. En vietnamesbror som har längtat efter att få öva sin engelska och pratar kvällen igenom.

Kvällen ja, som nästan slutade innan den hade börjat. Vi anlädde till Ngocs familj vid sjutiden. Halv åtta hade vi hunnit dricka te när Ngoc säger: Now we go to bed. Nog för att jag vet att de lägger sig väldigt tidigt på landet, men halv åtta? Och ingen middag hade jag ju fått heller. Jag som kämpar nog med tidsskillnaden och sällan somnar innan 01-02 blev något orolig. Men jag duschade som Ngoc visade mig och sedan satte jag mig i min pyjamas, trosor och linne, på sängkanten och väntade på att hon själv skulle duscha klart. Ngoc blev något förvånad när jag satt så avklädd då hon kom för att säga att det var dags för middag. "Bed" och "bath", inte så lätt att höra skillnad ju...

Interlude

Det ar morkt ute fastan klockan ar knappt nio pa morgonen och det blixtrar och dundrar med jamna mellanrum. Internetcafeet ar minsann oppet anda. Gotta love it.

Mitt syfte med att atervanda till Hanoi inneholl fyra punkter:
- hanga med familjen igen
- se om jag trivs lika bra i staden denna gangen
- undersoka mojligheterna att jobba pa sjukhuset
- *censur*

Aven om jag sjalv tycker att jag inte har "gjort" sa mycket sedan jag kom hit, sa kan jag se att jag anda astadkommit en del pa bara fyra dagar.

Jag har hangt med familjen nastan dygnet runt och jag har fatt smaka pa Hanoi igen. Och jag trivs. Jag har inte kommit underfund med varfor jag trivs, men jag vet i alla fall att jag gor det.

Oj som det regnar nu. Har kom syndafloden.

Ikvall ska jag aka ut med syster Solflacken fran onkologen till hennes barndomshem.Om inte detta ovader satter p for de planerna. Imorgon, nar jag och Solflacken eventuellt atervander fran countryside, om vi tog oss dit alltsa, ska jag besoka sjukhuset igen.

Jag bavar lite. Ar lite orolig for hur det kommer att paverka mig. Hur kommer jag att klara av att mota dessa barn den har gangen? Vet inte riktigt vad som kommer att komma ut av det. Vet inte om avdelningsforestandaren ar dar en lordag. Men jag tar det piano. Vietnamese style. What will be will be. HIttills har det ju alltid lost sig sa bra. Bara man har talamod och ett bra leende.

Dag 6. Dramalamadingdong

Memories
Don't change to blue
Memories
I can't live on you

I Vietnam, med språkförbistringar och kulturkrockar, kan man inte sällan uppleva hela spektrat av känsloregistret på en och samma dag. When they're good, they're good. When they're bad, they're oh so bad. Det kan bli för mycket till och med för en dramalama som en själv.

Dagen har varit en bergochdalbana. Det har varit gråt och långa snack och tårar och skratt och i slutändan tror jag att vi är tajtare än någonsin. Vi har visat svagheter och känslor och vi tog oss igenom det, vilket väl i slutändan är det viktiga.

Vid middagen, som för en gångs skull serverades prick klockan sju som en fast hållpunkt i det stormiga känslohavet, var det glada miner igen och det var det skönaste på länge.

På kvällen fick jag äntligen med mig tjejerna ut. Vi gick runt sjön och Huong bjöd på två glassar var till oss alla. Inte kan jag annat än älska en människa som matar mig med två glassar på raken, även om jag var ganska mätt redan efter första. För att ha så små kroppar kan de äta mycket, vietnameserna.

På listan över konstiga saker att äta kan vi nu lägga till utbankad och torkad bläckfick som intogs med tjejerna på en matta på en trottoar på väg hem från sjön. Segt men faktiskt ganska gott.

Dag 5. Gå vidare

Jag tog skjuts med en av hustrumisshandlarna till massagen idag. För jag vet inte vad jag ska tycka och tänka om dem. Ska jag hata dem eller ska jag hata kulturen? Kvinnorna, flickorna säger att de är bra människor, att jag inte får tycka illa om dem. Men hur kan jag se någon som slår sin kvinna i ögonen? Hur kan jag sitta vid samma matbord som dem, hur kan jag skåla i risvin med dem?

When it hurts the most
I push a little more

Vietnam växer på mig. Från att ”bara” har handlat om att styra upp deras barnsjukvård ska jag nu rädda mina älskade vietnamesiska systrar från deras framtid. Jag inser att jag tar mig vatten över huvudet. Att jag inte kan rädda dem. Att att ta dem till Sverige inte är en lösning. Men något vill jag göra. Något måste jag göra.

Och jag kan inte sluta älska Vietnam. Hur jag än försökte stirra ut alla flörtande vackra vietnamesiska män på gatorna idag. Hur mycket jag än försökte intala mig att det är ett skitland medan jag flög fram på moppen. Hur jag än försökte så kunde jag inte känna annat än ömhet och kärlek. Jag försökte föreställa mig alla män jag såg slå sina kvinnor, men det gick inte. Sådan ondska har jag aldrig ställts inför tidigare, så mycket ondska kan jag inte ta in på en dag.

Jag försöker hata Giap när han dyker upp i dörren med sitt glada leende och intala mig att även han är en som slår. Men det går bara inte. Allt jag ser är ett par glada, snälla ögon och allt jag hör är att han bryr sig om sina medmänniskor. När går de från att vara omtänksamma pojkvänner på parkbänkar som håller om sina flickvänner och smeker dem ömt till att vara slående monster? Jag har så svårt att förstå.

Istället försöker jag intala mig att det kommer bli bättre med kommande generationer. Att de unga killarna kanske inte behöver bli sådana som slår. Allt medan min viet-mamma säger att Giap kommer att slå sin fru.

Det är konstigt att det är Giap som jag har svårast för att tro att han skulle kunna slå. Han är inte den jag står närmast, han är inte den jag tycker om mest. Men han är min glada, busiga lillebror som alltid har några vänliga ord till övers.

Oh loverboy
You're hiding out
Or could it be I passed you by
A thousands times before

När jag på kvällen går ner för att möta upp tjejerna för att gå ut och ta en kaffe är det Giap som möter upp. Jag ska sluta och flytta hem imorgon säger han i glad ton. För mig gör det ont i hjärtat. Jag vill ju att hotellet ska vara som det en gång var. Innan Thu gifte sig och Binh var en hustrumisshandlare och hans bror var värre ändå. Och framförallt innan Giap slutade.

Men han är glad för att komma närmare sin familj och jobba mindre. Då kan ju inte heller jag vara annat än glad, så vi går ut och dricker öl. Och flickorna stannar hemma, till min och Giaps stora besvikelse.

Dag 4. En spillra av den forna idyllen.

Idag tog sötebrödsdagarna slut. Jag har brottats med den där som alltid hänger en i hasorna i Vietnam som inte är en fruktförsäljartant; nämligen etiken.


Det började med en tiggare vid sjön på min väg till poolen på Army Hotel på förmiddagen. Som jag önskar att det skulle ha slutat där.


När jag återvände till hotellet framåt eftermiddagen ville Binh ta med mig på kafé, vilket jag ju såklart inte sa nej till. Men lite förvånad blev jag allt när han räckte mig hjälmen, jag som trodde vi skulle gå runt hörnet. Det visade sig bli en färd runt hela halva Hanoi som jag ett tag trodde skulle sluta på någon av hångelbänkarna vid Ho Tay. Som att inte adrenalinpåslaget av den gifte Binhs ryckiga moppekörning var nog fick jag oroa mig för vilket avledningstal jag skulle sätta upp om han föreslog att vi skulle slå oss ner på någon av bänkarna som jag vet bara innebär trubbel.


Men där oroade jag mig allt i onödan, han ville ju "bara" ta med mig på middag med utsikt över solnedgång på Hanois största sjö. Binh hade vunnit på lotteriet dagen innan och ville fira med skaldjursmiddag. Jag fick dock inte säga till hans fru att han hade spelat, för det tycker hon minsann inte om. Hade hon blivit bjuden på denna middag hade hon kanske gillat det bättre, sa jag till honom, men det örat ville han inte lyssna på.


Med skaldjur menar vi förresten vita snäckor fyllda med slem, bruna snäckor fyllda med slem och mellanstora sniglar bestående av slem i skruvformat. Alla fångade i den brun-dyiga sjö vi hade framför oss. Milda makter vad jag fick hålla god min. Bara fyrtioprocentingt "vin" att skölja ner slemmet med dessutom och ingen Madde att lita till. Nej det var bara att intala mig att jag har en kanonmage som pallar det mesta och försöka svälja slemhelvetet utan att passera gå, det vill säga försöka sig på att tugga det.


Efter att ha genomlidit middagen, som förutom ångest över både mat och varför han satt där med mig medan hans fru jobbade på hotellet faktiskt innehöll mycket intressanta diskussioner om politik, sjukvård och framtidsplaner, kom jag tillbaka till hotellet med en klump i magen som upplöstes av hans frus "No problem, why you worry Malin?" och nästa hemskhet sköljde över mig.


Denna karl, som jag i och för sig alltid känt har haft en liten räv bakom örat och några ess i rockärmen men som jag för mindre än en timme sedan suttit och betraktat och tänkt att han är väldigt klok och upplyst för att vara vietnames är en kvinnomisshandlare. Men jag får inte gå ner och slå honom på käften och hata honom för det, för han är ändå en "good person" enligt den misshandlade och vore det inte för att varenda vietnamesisk man slår sin fru så skulle inte han göra det heller.


Många tårar senare sitter jag därför vid middagsbord nummer två för dagen med inte mindre än två bröder till hustrumisshandlare, den ena värre än den andra, konverserar något mindre än vanligt med de avskummen men agerar i övrigt som om ingenting hade hänt och känner mig som världens hemskaste människa.


För att jag inte vet vad jag ska göra åt det. För att jag bara inte vet bättre. För att den ena frun bönar och ber mig om det. För att jag inte vet vad som skulle hända om jag inte gjorde det.


Jag har tidigare förstått att situationen är sådan i Vietnam, men inte velat ta in det jag har läst. Jag ville, av alla människor, inte tro det om Binh heller. Han som är så medveten om hur konstiga vissa vietnamesiska traditioner är och vad Vietnam borde lära sig av västvärlden. Ändå blev jag inte fövånad. Bara oändligt ledsen.


Ledsen för Huong som har minimala chanser att skilja sig. Ledsen för mina systrar som kommer att giftas in till ett misshandlande äktenskap. Ledsen för att även Giap, som kan vara en av de mest sorglösa och glädjespridande människor jag vet, förmodligen kommer att slå sin blivande fru. Ledsen för alla de fina kärlekspar som sitter omslingrade på parkbänkarna och mopparna nere vid sjön och är gosiga med varandra som inom några år kommer att ha tappat allt detta vackra på några knytnävsslag.


Ledsen för mig själv, vars utopiska bild av Vietnam för all framtid är ituslagen. Ledsen för mig själv för att jag, som vanligt, vill men inte vet hur jag ska kunna rädda världen.

Dag 3. Kuala Lumpur till Hanoi

I dag är det exakt ett halvår sedan jag och Madde lämnade Göteborg för Hanoi första gången. I KL möts jag av människor med munskydd och gummihandskar som screenar mig och min hälsodeklaration som jag har fyllt i. Vårt flygplan kom från New York via Stockholm till Kuala Lumpur. Svininfluensan hänger med andra ord i luften. Jag klarar dock hälsokontrollen, bara för att ställa mig vid gratis internet en liten stund. Fick jag inte flunsan på flyget så fick jag det väl av tangentbordet. Tänker på han som uppmanade mig att hålla mig ifrån "svinflunsan" och undrar om han kan liva upp min sommar.


Kuala Lumpurs flygplats är mycket fin och det lilla jag ser av Malaysia från alla gigantiska fönster ser vackert ut med lummiga kullar. Men inte känns det som det asien jag känner än så länge. Alldeles för städat, rent, organiserat och internationellt.


Jag strosar runt terminalen och passerar ett Starbucks. Självklart kommer jag att tänka på alla våra besök till Starbucks när vi var i NYC. Jag inser att det inte spelar någon roll hur långt bort i världen jag åker, jag kommer ändå att lyckas hitta saker som påminner mig om honom. Det är väl bara att acceptera; 4,2 år glömmer man inte i en handvändning. Jag ska bara lära mig att hantera det också.


Min senaste patient hade fastnat i sitt förflutna. Hon satt och ältade allt som gått fel och som hon hade gjort fel tidigare i livet mest hela dagarna. Jag vill inte bli som henne.


Vi går ner för landning i Hanoi och jag känner inte igen ett smack av omgivningarna. Den nervösa klumpen i magen känns dock igen. På Noi Bai vill männen med munskydd ta en temp i örat på alla ankommande. Det får de göra och jag får klartecken att passera. Besöker exakt samma toalett som jag gjorde för ett halvår sedan. Den går inte att låsa nu heller. Också väntan på bagaget är sig lik. Nervös, med en övertygelse om att det just denna gången har kommit bort. Precis som då.


Utanför tullen står de, mamma Huong och lillasyster Nga. Med världens största blombukett. Eller den största jag någonsin fått i alla fall.


Och från och med den stunden är allt sig likt igen. Det är samma Fiat, samma chaufför (om än med korta naglar nuförtin), samma tutande och galna körning. Det är moppar till höger och vänster, rishattar och vietconghjälmar om vartannat. Det är övertygelser om att jag är vacker som en blomma, Ngas lemon juice, Giaps busiga leende och Huongs fascination för min familj. I en halvtimme sitter hon och fingrar på mitt familjealbum och frågar om och om igen vem som är vem. Det är retsamma kommentarer på vietnamesiska att bli outgrundligt nyfiken på.


Innan middagen, som fortfarande serveras lagom till maten blivit kall då alla samlats strax efter sju, tar jag mig en stros ner till sjön. Det är lite spännande, ska jag hitta men framförallt hur kommer jag att hantera trafiken, livet och föroreningarna? Jag känner att det kan bli en make-or-break punkt. Tänk om jag hatar Hanoi denna gången. Men det gör jag förstås inte. Snarare är det så att lyckan bubblar inom mig när jag strosar vår vanliga stros ner till sjön.


Nedför gatan, förbi den lilla polisstationen, förbi kafét där vi drack kaffe med Binh någon av de första dagarna, vänster när gatan tar slut, sedan snabbt höger in på plåtslagargatan, vänster när man har den rosa nagelshopen framför sig, förbi Gecko där vi intagit mången middag, passerar de hiskeligt fula överkråmade buddhastatyerna, in på brädspel/fruktstundsgatan, över övergångsstället (hörochhäpna!) och solglasögongatan ner till Ho Hoan Kiem.


Och medan jag går där funderar jag intensivt på vad det är som gör att jag trivs så bra i denna stad. Hur kan man trivas i en stad där de breda trottoarerna upptas av motobikes, gatrännorna där man är förpassad till att gå är fyllda med sopor, man har tutande moppar och bilar runt sig hela tiden, moppetaxiförare skriker på en vid varje gathörn och fruktsäljartanter kan följa efter en i flera kvarter i hopp om att få sälja två bananer. I en stad där man konstant går och blinkar för att smogen sätter sig som ett dammlager över ögonen, där man går nedför en gata med olidligt höga ljudnivåer eftersom människor sitter och svetsar och slår plåt på trottoarerna och stanken från avlopp, sopor, eller varför inte tillagad hund slår emot en i tid och otid.


Nej, jag har ärligt talat rätt svårt att förstå varför jag trivs så i denna stad. Det kan ju inte bara ha att göra med att man kan flörta med varendaste asiatiska man man möter om man är på det humöret. Kanske ligger det i att man aldrig känner sig ensam, alltid påpassad. Kanske är det den där odefinierbara söta doften som fanns både på sjukhuset, runt sjön och i min lillasyster Nga som jag hade glömt men återupptäckte nere vid sjön i eftermiddags. Det är väl något allrengöringsmedel de använder.


Dag 2. Lövtorp till Kuala Lumpur

För mycket tid att vara nervös på, för lite tid att leka med barnen på morgonen.


Bror säger att det är den bästa känslan att vara på väg till flygplatsen, men idag känner jag det inte. Vet inte varför. Är jag för nervös, tycker jag inte att det ska bli kul, vet jag inte vad jag ska göra i Hanoi?


Väl installerad i mitt säte lyckas jag skrämma iväg en sur amerikan till andra sidan gången och får två säten för mig själv och mina tankar. Drömmer om min storslagna ankomst till Hanoi. Funderar på om jag kommer att hitta någon att bli gammal med. Och var jag i sådana fall hittar honom. Förbannar att jag glömde ta med mig öronproppar och tänker att det är en sak Madde aldrig hade missat. Blir serverad jordnötter, trodde inte de vågade sig på sådant på flygplanen längre. Kanske får man göra en sjuksköterskeinsats? Läser Expressen och försöker klura ut vem den där Dawit Isaak är egentligen. Finner inga svar. Och ingen sjuksköterskeinsats blir det heller.

Dag 1: On a slow train to Stockholm.

14:02. Göteborg.
En stillsam avfärd. Inga tårar, ingen avskedskommitté. Bara jag, mina tankar och mina saker. Mina saker ja, de antyder att jag i Vietnam ska svassa runt i allsköns fina klänningar, läsa böcker och se på filmer och serier på datorn. Det är väl det som är semester.

Det är bara jag nu, jag får lära mig det på nytt flera gånger per dag. Även om jag närde en förhoppning om att han skulle dyka upp på stationen och överraska mig så känns det okej. Skönt att slippa avskedsångesten från förra gången, men självklart är det skönt att ha någon som vinkar av en, någon som kommer att sakna en. Fast det har jag ju. Jag har ju fått samtal och mail från alla möjliga kanter och hörn.

Jag lägger upp min väska på sätet brevid mig, fastän jag alltid stör mig på dem som gör så på spårvagnen. Men på spårvagnen handlar det om några minuters åkväg, jag ska färdas mot Stockholm i nästan fem timmar. Likaledes växer mitt dåliga samvete i takt med att den obokade vagnen fylls runtikring mig och några minuter innan avfärd hamnar väskan på golvet och jag får ressällskap till Falköping. Ska jag nog klara av.

15:09. Falköping.
Killen med den höga musiken i hörlurarna kliver av och jag blir snart varse om att jag drog det långa strået i resesällskapslotteriet jämfört med den asiatiska tjejen som sitter på andra sidan gången. Hennes granne förstår sig inte på sociala gränser och sitter på tvären och stirrar rakt på asiaten, eller kanske sover hon? Tidigare rensade hon sin hårborste på gammalt äckligt hår samtidigt som den stackars asiaten försökte äta en smörgås. Mitt i en tugga böjer konstiga grannen sig över asiaten och slänger håret i papperskorgen. Själv lägger jag undan min godispåse en stund.

16:30. Hallsberg.
Vi står stilla i några minuter och X2000-tåget som gör samma sträcka två timmar snabbare rusar förbi oss. Jag har inte ställt in mig på det asiatiska tempot än och ångrar att jag inte hostade upp några kronor till för att få fler timmar med Abbe och Ebba. Jag undrar hur mycket jag kommer hinna ställa in mig på vietnamesisk tideräkning och tempo på två veckor?

16:52. Örebro.
När vi glider in till Örebro... Eller för det första, är Örebro verkligen så pass stor stad att den behöver ha både en ”Örebro Södra” och en ”Örebro C”. Ska det vara så? Va va va?

Nåväl. När vi glider in till Örebro uppmärksammar jag en massa människor på perrongen. Dags att dra fram det gamla låtsas-att-man-är-sjuk-tricket tänker jag, och börjar snyta ut pollensnor i flygande fläng.

På vår tågluff genom Europa var jag lite krasslig i luftrören. Det vore inte helt otroligt att dra slutsatsen att sova i de svettiga, fuktiga, mögliga och gärna också rökiga sovkupéerna i kombination med mycket dåligt näringsintag gav mig en mindre lunginflammation. Hur som, detta gav mig rollen som ivägskrämmare-av-resesällskap. Så fort nya passagerare steg på började jag hosta den slemmigaste jävligaste hostan jag kunde och vips så fick vi behålla vår sovkupé för oss själva.

Förkylningstricket funkade dock föga bra på kvinnan i Örebro, hon tog ingen hänsyn till mitt fräsande utan frågade helt sonika om det var ledigt. Det kunde jag ju inte neka till, men man hade ju hoppats att det svenska folket skulle vara mer rädda om sin hälsa såhär i svininfluensa-tider.

18:55. Stockholm.
Jag tror att min brorsdotter är min brorsson. Det skiljer tvåochetthalvt år mellan dem och jag såg henne senast för två månader sedan. Men huj vad hon har vuxit.

23:45. Lövtorp.
Vanligtvis om jag stiger upp klockan sju på morgonen, som jag gjorde i morse, är jag död vid den här tiden på kvällen. Ska vi skylla på godispåsen som intogs på tågresan eller nervositet?

Imorgon blir det nog att bli hoppad på magen på, jaga skitråttor och sedan bär det iväg.

Packad

Jag har sovit i min egna säng för sista gången på ett tag.
Och drömt om hemska scenarion i Vietnam.
Mopedkrascher och elände.

Jag har tagit ut soporna.
Jag har diskat undan.
Renbäddat.
Packat väskan som alltid lyckas bli full trots att jag tänkte packa lätt.

SMSat lillasyster med ankomstinfo.
Fått en försäkran om att bli upphämtad på måndag.

Jag har späckat mig med glass och godis hela veckan.
Och nu senast lyxfrukost med Madde på Egg & Milk.
Redo för två veckors svält.

Och jag är redo.
Samtidigt som jag vill stanna hemma.

Min mor frågade oroligt tidigare i veckan om jag kommer att komma hem.
Och det kommer jag ju förstås att göra.
Jag har ju Pite-resa, examen och sommarjobb som väntar på mig.
Familj och vänner.

Men helt obefogad fråga är det inte.
Kanske blir detta början på ett långt äventyr.
Kanske trivs jag lika bra denna gång.
Kanske hittar jag en möjlighet att göra gott.

Det är nervöst.
Kanske blir det en life-changing experience.
Kanske börjar äventyret nu.

Valborg


RSS 2.0